Rozkład, wariancja - pierwiastki równania

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
adver89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 17 lut 2009, o 11:57
Płeć: Mężczyzna

Rozkład, wariancja - pierwiastki równania

Post autor: adver89 »

Witam, mam takie zadanie:
Pierwiastki rownania
\(\displaystyle{ cos^2(\frac{x}{2})+2 sin(\frac{x}{2})-1=0}\)
nalezace do przedzialu (0, 2pi) sa wartosciami zmiennej losowej Y. Zmienna losowa Y przyjmuje je, zapisane w ustawieniu rosnacym, z prawdopodobienstwami tworzacymi ciag geometryczny, ktorego wyraz pierwszy \(\displaystyle{ p_{1}=\frac{4}{7}}\). Podaj rozklad i wariancje zmiennej losowej Y.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Rozkład, wariancja - pierwiastki równania

Post autor: »

A w którym dokładnie miejscu masz problem w tym zadaniu?

Q.
adver89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 17 lut 2009, o 11:57
Płeć: Mężczyzna

Rozkład, wariancja - pierwiastki równania

Post autor: adver89 »

Nie wiem jak sie za to zabrac. Nie wiem jak wyznaczyc pierwiastki tego rownania.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Rozkład, wariancja - pierwiastki równania

Post autor: »

Wskazówka: \(\displaystyle{ \cos^2 \left( \frac{x}{2} \right) =1-\sin^2\left( \frac{x}{2}\right)}\).

Q.
adver89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 17 lut 2009, o 11:57
Płeć: Mężczyzna

Rozkład, wariancja - pierwiastki równania

Post autor: adver89 »

\(\displaystyle{ 1-sin^2(\frac{x}{2})=cos^2(\frac{x}{2})}\)
\(\displaystyle{ 1=1}\)
Dobrze mysle?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Rozkład, wariancja - pierwiastki równania

Post autor: »

adver89 pisze:\(\displaystyle{ 1-sin^2(\frac{x}{2})=cos^2(\frac{x}{2})}\)
\(\displaystyle{ 1=1}\)
Dobrze mysle?
Ciężko stwierdzić co właściwie myślisz, bo tego nie napisałeś. W szczególności nie napisałeś jaki związek ma Twoim zdaniem druga napisana przez Ciebie równość z danym równaniem.

Q.
adver89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 17 lut 2009, o 11:57
Płeć: Mężczyzna

Rozkład, wariancja - pierwiastki równania

Post autor: adver89 »

To sie skraca i zostaje:
\(\displaystyle{ x=y}\)
\(\displaystyle{ x \in (0, 2 \pi )}\)
wiec wartosci zmiennej losowej Y to: 1, 2, 3, 4, 5, 6, tak?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Rozkład, wariancja - pierwiastki równania

Post autor: »

Co się z czym skraca?

Reszta tego co napisałeś zupełnie nie ma sensu.

Wstaw do równania za cosinusa to co napisałem na początku i uporządkuj lewą stronę.

Q.
adver89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 17 lut 2009, o 11:57
Płeć: Mężczyzna

Rozkład, wariancja - pierwiastki równania

Post autor: adver89 »

\(\displaystyle{ \cos^2 \left( \frac{x}{2} \right) =1-\sin^2\left( \frac{x}{2}\right)}\)
\(\displaystyle{ 1-sin^2(\frac{x}{2})=cos^2(\frac{x}{2})}\)
zatem:
\(\displaystyle{ cos^2(\frac{x}{2})=cos^2(\frac{x}{2})}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Rozkład, wariancja - pierwiastki równania

Post autor: »

Masz olbrzymie braki w sprawach podstawowych. Jeszcze raz przeformułuję wskazówkę:

Masz do rozwiązania równanie:
\(\displaystyle{ \cos^2 \left( \frac{x}{2} \right)+2\sin \left( \frac{x}{2} \right) -1=0}\)
Wstaw do niego za cosinusa \(\displaystyle{ \cos^2 \left( \frac{x}{2} \right) =1-\sin^2\left( \frac{x}{2}\right)}\) a następnie uporządkuj lewą stronę tego co otrzymasz.

Q.
adver89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 17 lut 2009, o 11:57
Płeć: Mężczyzna

Rozkład, wariancja - pierwiastki równania

Post autor: adver89 »

Jak teraz patrze, na to co wczesniej napisalem, to faktycznie bez sensu...

\(\displaystyle{ -sin^2(\frac{x}{2})+2sin(\frac{x}{2})=0}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Rozkład, wariancja - pierwiastki równania

Post autor: »

No i teraz wystarczy rozwiązać to równanie.

Tylko z treścią zadania jest coś nie tak, bo w przedziale \(\displaystyle{ (0,2\pi )}\) to równanie nie ma rozwiązań.

Q.
adver89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 17 lut 2009, o 11:57
Płeć: Mężczyzna

Rozkład, wariancja - pierwiastki równania

Post autor: adver89 »

Qń pisze:Tylko z treścią zadania jest coś nie tak, bo w przedziale \(\displaystyle{ (0,2\pi )}\) to równanie nie ma rozwiązań.
Jak spojrzalem na wykres to pomyslalem o tym, ale mialem nadzieje, ze jednak da sie rozwiazac.
A to jest calkiem mozliwe, bo tresc zadan generowal komputer...
No nic... Dzieki za pomoc.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Rozkład, wariancja - pierwiastki równania

Post autor: Inkwizytor »

adver89 pisze:\(\displaystyle{ \cos^2 \left( \frac{x}{2} \right) =1-\sin^2\left( \frac{x}{2}\right)}\)
\(\displaystyle{ 1-sin^2(\frac{x}{2})=cos^2(\frac{x}{2})}\)
zatem:
\(\displaystyle{ cos^2(\frac{x}{2})=cos^2(\frac{x}{2})}\)
Przepraszam za OT ale musze to napisać.
Ten zapis kojarzy mi się ewidentnie z napisem z murów:
"Tanie wina są dobre bo sa dobre i tanie"
adver89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 17 lut 2009, o 11:57
Płeć: Mężczyzna

Rozkład, wariancja - pierwiastki równania

Post autor: adver89 »

Inkwizytor pisze:
adver89 pisze:\(\displaystyle{ \cos^2 \left( \frac{x}{2} \right) =1-\sin^2\left( \frac{x}{2}\right)}\)
\(\displaystyle{ 1-sin^2(\frac{x}{2})=cos^2(\frac{x}{2})}\)
zatem:
\(\displaystyle{ cos^2(\frac{x}{2})=cos^2(\frac{x}{2})}\)
Przepraszam za OT ale musze to napisać.
Ten zapis kojarzy mi się ewidentnie z napisem z murów:
"Tanie wina są dobre bo sa dobre i tanie"
Tak to jest, jak sie pisze bez zastanowienia
Temat mozna zamknac.
ODPOWIEDZ