Wiadomo, że..

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
stan1906
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 11 wrz 2007, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Alabastia
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 5 razy

Wiadomo, że..

Post autor: stan1906 »

Wiadomo, ze A i B nalezą do omegi i \(\displaystyle{ P(A)=0,4, P(B)=0,8, P(A \cap B)=0,3}\)

zatem \(\displaystyle{ P(A \cup B)= \frac{2}{3} , P(A \cup B)=1, P(B-A)=0,5, P(B-A)=0,4}\)

sprawdziłem wszystkie odpowiedzi i żadna mi nie pasuje. nie wiem dlaczego..
mrsapy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2 maja 2010, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Wiadomo, że..

Post autor: mrsapy »

\(\displaystyle{ P(A \cup B) = P(A) + P(B) - P(A \cap B)}\) wiec
\(\displaystyle{ P(A \cup B) = 0.4 + 0.8 - 0.3 = 0.9}\)

\(\displaystyle{ P(B \backslash A) = P(B) - P(A \cap B)}\) wiec
\(\displaystyle{ P(B \backslash A) = 0.8 - 0.3 = 0.5}\)
\(\displaystyle{ P(A \backslash B) = 0.4 -0.3 = 0.1}\)
Ostatnio zmieniony 3 maja 2010, o 10:31 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
stan1906
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 11 wrz 2007, o 18:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Alabastia
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 5 razy

Wiadomo, że..

Post autor: stan1906 »

no tak to jest jak się nie umie czytac.. dzięki
ODPOWIEDZ