prawdopodobieństwo otrzymania oceny celującej
prawdopodobieństwo otrzymania oceny celującej
Na egzamin podano listę 21 tematów, z których w czasie egzaminu uczeń będzie losował dwa. Jeśli uczeń prawidłowo omówi dwa tematy, otrzyma ocenę celującą. Ile tematów powinien opanować, aby prawdopodobieństwo otrzymania oceny celującej było większe od prawdopodobieństwa otrzymania innej.
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
prawdopodobieństwo otrzymania oceny celującej
Liczba tematów na które zna odpowiedź: n
Liczba tematów na które nie zna odpowiedzi: 21-n
Narysuj drzewko do zadania do zadania - dwuetapowe:
na pierwszym etapie zastanawiamy się czy odpowiedział na pierwsze pytanie (2 gałęzie)
i teraz od każdej gałązki 2 następne (zastanawiamy się czy odpowie na drugie)
Zdarzenie A - prawidłowo odpowiedział na oba pytania = dostał celujący
Zauważ że zdarzenie A' to nic innego jak że dostał dowolną inną ocenę niż celująca
Musisz rozwiązać nierówność: P(A) > P(A')
Liczba tematów na które nie zna odpowiedzi: 21-n
Narysuj drzewko do zadania do zadania - dwuetapowe:
na pierwszym etapie zastanawiamy się czy odpowiedział na pierwsze pytanie (2 gałęzie)
i teraz od każdej gałązki 2 następne (zastanawiamy się czy odpowie na drugie)
Zdarzenie A - prawidłowo odpowiedział na oba pytania = dostał celujący
Zauważ że zdarzenie A' to nic innego jak że dostał dowolną inną ocenę niż celująca
Musisz rozwiązać nierówność: P(A) > P(A')
prawdopodobieństwo otrzymania oceny celującej
prawidłowa odpowiedź powinna wyjść 16 tematów, więc albo źle narysowałam drzewko, albo nie umiem już liczyć.
Na pierwszy gałęziach odpowiednio zapisałam: \(\displaystyle{ \frac{n}{21}}\) i \(\displaystyle{ \frac{21-n}{21}}\)
pod spodem: \(\displaystyle{ \frac{n-1}{20}}\) i \(\displaystyle{ \frac{21-n}{20}}\) a kolejne: \(\displaystyle{ \frac{n}{20}}\) i \(\displaystyle{ \frac{20-n}{20}}\)
Na pierwszy gałęziach odpowiednio zapisałam: \(\displaystyle{ \frac{n}{21}}\) i \(\displaystyle{ \frac{21-n}{21}}\)
pod spodem: \(\displaystyle{ \frac{n-1}{20}}\) i \(\displaystyle{ \frac{21-n}{20}}\) a kolejne: \(\displaystyle{ \frac{n}{20}}\) i \(\displaystyle{ \frac{20-n}{20}}\)
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
prawdopodobieństwo otrzymania oceny celującej
Zaczęłaś dobrze, zapisz P(A)
I zanim zaczniesz wstawiać i okropne nierówności liczyć, popatrz na to:
P(A) > P(A')
P(A) > 1 - P(A)
2P(A) > 1
P(A) > 0,5
I zanim zaczniesz wstawiać i okropne nierówności liczyć, popatrz na to:
P(A) > P(A')
P(A) > 1 - P(A)
2P(A) > 1
P(A) > 0,5
prawdopodobieństwo otrzymania oceny celującej
faktycznie, wyszło! Dzięki wielkie!
bo wcześniej właśnie kosmicznie było z tymi ułamkami
(im bliżej matury, tym ze mną gorzej)
bo wcześniej właśnie kosmicznie było z tymi ułamkami
(im bliżej matury, tym ze mną gorzej)