Wykaz, ze jezeli
\(\displaystyle{ A,B \subset \Omega}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{1}{3}}\)
to:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} \le P(A \cup B) \le \frac{7}{12}}\)
\(\displaystyle{ P(B-A) \ge \frac{1}{12}}\)
wykazac nierownosc
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
wykazac nierownosc
\(\displaystyle{ P(A \cup B) = P(A) + P(B) - P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B) = \frac{1}{4} + \frac{1}{3} - P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B) = \frac{7}{12} - P(A \cap B)}\)
I teraz, najbardziej skrajne możliwości to takie:
\(\displaystyle{ 1. \ A \subset B \Rightarrow P(A \cap B)=P(A)=\frac{1}{4} \Rightarrow P(A \cup B) = \frac{7}{12} - \frac{1}{4} = \frac{4}{12} = \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ 2. \ A \cap B = \emptyset \Rightarrow P(A \cap B) =0 \Rightarrow P(A \cup B) = \frac{7}{12}}\)
Na tej podstawie wynika \(\displaystyle{ \frac{1}{3} \le P(A \cup B) \le \frac{7}{12}}\).
\(\displaystyle{ P(A \cup B) = \frac{1}{4} + \frac{1}{3} - P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B) = \frac{7}{12} - P(A \cap B)}\)
I teraz, najbardziej skrajne możliwości to takie:
\(\displaystyle{ 1. \ A \subset B \Rightarrow P(A \cap B)=P(A)=\frac{1}{4} \Rightarrow P(A \cup B) = \frac{7}{12} - \frac{1}{4} = \frac{4}{12} = \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ 2. \ A \cap B = \emptyset \Rightarrow P(A \cap B) =0 \Rightarrow P(A \cup B) = \frac{7}{12}}\)
Na tej podstawie wynika \(\displaystyle{ \frac{1}{3} \le P(A \cup B) \le \frac{7}{12}}\).