dystrybuanta zmiennej losowej
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 23 lut 2009, o 13:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
dystrybuanta zmiennej losowej
Dwuwymiarowa zmienna losowa \(\displaystyle{ (X,Y)}\) ma rozkład jednostajny w kwadracie o wierzchołkach: \(\displaystyle{ (0, 0), (0, 1), (1, 1), (1, 0)}\). Znaleźć dystrybuantę \(\displaystyle{ F}\) zmiennej losowej \(\displaystyle{ (X,Y).}\)
Nie wiem jaki mam tutaj zastosować wzór, i nie wiem po czym mam całkować :/ Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
Nie wiem jaki mam tutaj zastosować wzór, i nie wiem po czym mam całkować :/ Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
dystrybuanta zmiennej losowej
Z def. dystrybuanty jest \(\displaystyle{ F(x,y) = P(X<x, Y<y)}\).polcia_89 pisze:Nie wiem jaki mam tutaj zastosować wzór
Całkujesz po całej płaszczyźnie. Ponieważ jednak funkcja gęstości prawdopodobieństwa przyjmuje niezerowe wartości tylko w danym kwadracie, można się do niego ograniczyć.polcia_89 pisze:i nie wiem po czym mam całkować
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 23 lut 2009, o 13:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
dystrybuanta zmiennej losowej
luka52 pisze:Z def. dystrybuanty jest \(\displaystyle{ F(x,y) = P(X<x, Y<y)}\).polcia_89 pisze:Nie wiem jaki mam tutaj zastosować wzórCałkujesz po całej płaszczyźnie. Ponieważ jednak funkcja gęstości prawdopodobieństwa przyjmuje niezerowe wartości tylko w danym kwadracie, można się do niego ograniczyć.polcia_89 pisze:i nie wiem po czym mam całkować
Chodziło mi o to, że nie wiem czy mam całkować wzór ten z gęstością rozkładu jednostajnego, czy jaki ?
I czyli mam przyjąć, że x całkuje od 0 do 1 i y tak samo ??
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
dystrybuanta zmiennej losowej
No tak - całkować trzeba funkcję gęstości.
A całkowanie \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) nie może być od stałej do stałej, bo wtedy otrzymamy liczbę - a chcemy otrzymać funkcję zależną od x i y.
Zapisz
A całkowanie \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) nie może być od stałej do stałej, bo wtedy otrzymamy liczbę - a chcemy otrzymać funkcję zależną od x i y.
Zapisz
\(\displaystyle{ P(X<x, Y<y) = \int_{-\infty}^x \mbox d x' \int_{-\infty}^y f(x', y') \; \mbox d y'}\)
wyznacz postać funkcji \(\displaystyle{ f}\) i spróbuj dalej to uprościć (te primy przy x i y, są dla rozróżnienia zmiennych).-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 23 lut 2009, o 13:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
dystrybuanta zmiennej losowej
No to po co w ogóle jest w zadaniu podany ten kwadrat i jego wierzchołki jak tego nigdzie nie wykorzystujemy ?
Mam obliczyć calkę \(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{x}dx' \int_{-\infty}^{y} \frac{1}{b-a}ind.[a,b] dy'}\) ??
Jeśli tak, to co mam przyjąc za [a,b] ?
Mam obliczyć calkę \(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{x}dx' \int_{-\infty}^{y} \frac{1}{b-a}ind.[a,b] dy'}\) ??
Jeśli tak, to co mam przyjąc za [a,b] ?
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
dystrybuanta zmiennej losowej
Jak to "nigdzie"? Przecież musisz jakoś wyznaczyć funkcję gęstości. Zrób to porządnie, a nie zapisuj na chybił trafił jakichś wzorów...polcia_89 pisze:jak tego nigdzie nie wykorzystujemy ?
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 23 lut 2009, o 13:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
dystrybuanta zmiennej losowej
No ale właśnie kiedy nie wiem jaki mam zapisać ten wzór, dlatego pytam .....
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
dystrybuanta zmiennej losowej
Zatem fg będzie przyjmować stałą wartość, np. \(\displaystyle{ c}\). Teraz dziedzina:polcia_89 pisze:Dwuwymiarowa zmienna losowa \(\displaystyle{ (X,Y)}\) ma rozkład jednostajny ...
Czyli: \(\displaystyle{ f(x,y) = \begin{cases} c & \text{dla } (x,y) \in \text{kwadrat} \\polcia_89 pisze:w kwadracie o wierzchołkach: \(\displaystyle{ (0, 0), (0, 1), (1, 1), (1, 0)}\)
0 & \text{dla pozostałych } (x,y)\end{cases}}\)
Należy wyznaczyć stałą \(\displaystyle{ c}\) i jakoś opisać ten kwadrat.
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 23 lut 2009, o 13:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
dystrybuanta zmiennej losowej
Hmm, no tak, to już wiem. A teraz jak wyznaczyć ta stała c i opisać kwadrat ? Oto jest pytanie..
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 23 lut 2009, o 13:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
dystrybuanta zmiennej losowej
No ale co mi da tutaj warunek normalizacji: \(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{\infty}f(x)dx=1}\) ??
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 23 lut 2009, o 13:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
dystrybuanta zmiennej losowej
Oki. Czyli i tak wiem, że nic nie wiem. Dzięki za pomoc, chociaż i tak nie wiem jak mam rozwiązać to zadanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
dystrybuanta zmiennej losowej
Nic nie wiesz, albo po prostu nie chcesz wiedzieć. Czy naprawdę tak trudno zauważyć, że skoro mowa o dwuwymiarowej zmiennej losowej, to w warunku normalizacyjnym powinna pojawić się całka podwójna? I czy obliczenie takiej całki, która notabene sprowadza się do całki po kwadracie i to z funkcji stałej, to jakaś zaawansowana matematyka? Jeżeli tak, to cóż - rzeczywiście nie mamy o czym dyskutować.