Kłódka - rozstrzyganie problemu na gruncie matematyki

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
EmperorPalpa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 26 lis 2009, o 21:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów

Kłódka - rozstrzyganie problemu na gruncie matematyki

Post autor: EmperorPalpa »

Witam! Nie potrafię wykonać praktycznie żadnego trudniejszego zadania z prawdopodobieństwa, a do matury zostały mi jeszcze 6 dni :/ Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mógł to zadanie rozpisać jak się je wykonuje. Treść poniżej:

W pewnym sklepie można kupić kłódkę zamykaną na szyfr.
Na kłódce znajdują się trzy tarcze podzielone na 10 sektorów opisanych cyframi: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.

Przeprowadź rozumowanie na temat: czy taka kłódka dobrze spełni swoją funkcję? Jaka jest szansa, że osoba niepowołana ustawi na kłódce poprawny kod na "chybił trafił"?
martusiav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 21:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

Kłódka - rozstrzyganie problemu na gruncie matematyki

Post autor: martusiav »

kombinacji szyfru jest \(\displaystyle{ 10 \cdot 10 \cdot 10=1000}\)
szansa ze niepowolana osoba ustawi szyfr to \(\displaystyle{ \frac{1}{1000}}\)
ODPOWIEDZ