Kontrola samochodów

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
martle
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 7 sty 2010, o 17:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Kontrola samochodów

Post autor: martle »

Do rutynowej kontroli zostaje zatrzymany co dziesiąty samochód, przy czym co trzeci zatrzymany zostaje ukarany mandatem. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrany samochód zostanie zatrzymany, ale kierowca nie zostanie ukarany mandatem?
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

Kontrola samochodów

Post autor: czeslaw »

\(\displaystyle{ \frac{1}{10} \cdot \frac{2}{3} = \frac{2}{30}}\)
ODPOWIEDZ