1 Zadanie z Prawdopodobieństwa Rzut Kostką Sześcienną

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
linkiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 18 paź 2006, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz

1 Zadanie z Prawdopodobieństwa Rzut Kostką Sześcienną

Post autor: linkiln »

Rzucamy dwukrotnie kostką. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
-Liczba oczek w każdym rzucie bedzie parzysta lub większa od 3.

Nie wiem co robie źle :
P(AuB)=9/36+9/36-4/36=14/36

Zdarzenie A : (2 2)(2 4)(2 6)(4 2)(4 4)(4 6)(6 2)(6 4)(6 6)
Zdarzenie B: (4 4)(4 5)(4 6)(5 4)(5 5)(5 6)(6 4)(6 5)(6 6)
(AiB): (4 4)(4 6)(6 4)(6 6)

Moim zdaniem to jest dobrze ale w odpowiedziach jest wynik 4/9=16/36

Co jest nie tak ??
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

1 Zadanie z Prawdopodobieństwa Rzut Kostką Sześcienną

Post autor: Sir George »

linkiln pisze:Co jest nie tak ??
Tak, np. zdarzenie (5,2) również powinieneś policzyć (bo w pierwszym rzucie masz liczbę większą od 3, a w drugim parzystą)...
linkiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 18 paź 2006, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz

1 Zadanie z Prawdopodobieństwa Rzut Kostką Sześcienną

Post autor: linkiln »

ahas ja to zroumialem ze w obu rzutach musi byc liczba parzysta albo w obu rzutach większa od 3 nie uwzględniałem mieszanych.

w takim razie zdarzenia sprzyjajace: (2 2)(2 4)(2 5)(2 6)(4 2)(4 4)(4 5)(4 6)(5 2)(5 4)(5 5)(5 6)(6 2)(6 4)(6 5)(6 6)

moc A=16

P(A)=16/36=4/9

Dziekuje za pomoc i pozdrawiam
ODPOWIEDZ