Nie podam dokładnego polecenia bo go nie pamiętam, ale spróbuje oddać sedno zadania.
Mamy zbiór 1,2,3...2n+1 i z niego trzeba wylosować 2 liczby, których suma jest parzysta, oraz wyznacz n tak aby prawdopodobieństwo było większe od 7/13.
Parzyste liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 01:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zbąszynek
- Pomógł: 41 razy
Parzyste liczby
Żeby suma była parzysta musisz wylosować dwie parzyste albo dwie nieparzyste.
\(\displaystyle{ P= \frac{{n \choose 2}}{{2n+1 \choose 2}}+\frac{{n+1 \choose 2}}{{2n+1 \choose 2}}=\frac{2n(n-1)}{4n(2n+1)}+\frac{2n(n+1)}{4n(2n+1)}=\frac{n}{2n+1}}\)
Tylko, że to dąży od 0 do 1/2, więc nie wiem jakby to miało przekroczyć 7/13.
\(\displaystyle{ P= \frac{{n \choose 2}}{{2n+1 \choose 2}}+\frac{{n+1 \choose 2}}{{2n+1 \choose 2}}=\frac{2n(n-1)}{4n(2n+1)}+\frac{2n(n+1)}{4n(2n+1)}=\frac{n}{2n+1}}\)
Tylko, że to dąży od 0 do 1/2, więc nie wiem jakby to miało przekroczyć 7/13.