Własności - oblicz p. różnicy zdarzeń.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
pentel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 19 lis 2006, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLAND
Podziękował: 24 razy

Własności - oblicz p. różnicy zdarzeń.

Post autor: pentel »

Wiadomo że \(\displaystyle{ A,B \subset \Omega}\) oraz \(\displaystyle{ P(A)= \frac{2}{5}, P(B)= \frac{4}{5}, P(A \cap B)= \frac{3}{10}}\)

zatem \(\displaystyle{ P(B-A)=?}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Własności - oblicz p. różnicy zdarzeń.

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ =P(B)-P(A \cap B)}\)
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2010, o 17:46 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
pentel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 19 lis 2006, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLAND
Podziękował: 24 razy

Własności - oblicz p. różnicy zdarzeń.

Post autor: pentel »

prawidłowa odpowiedz to 0,5

a z tego wzoru wychodzi \(\displaystyle{ \frac{4}{10} - \frac{3}{10} =0,1}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Własności - oblicz p. różnicy zdarzeń.

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ \frac{4}{5}=\frac{8}{10}}\)
ODPOWIEDZ