jak mam \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=36}\)
i \(\displaystyle{ P(A)= \frac{9}{36}}\) i \(\displaystyle{ P(B)= \frac{15}{36}}\) to jak mam obliczyć ?? \(\displaystyle{ A\cap B}\)
obliczenie prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 16 kwie 2010, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmmm
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
obliczenie prawdopodobieństwa
A zawiera 9 elementów B-ma ich piętnaście.Ale też mi się zdaję,że masz za mało danych. Nie wiemy nic o rozłączności zbiorów( a mogą być)
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 16 kwie 2010, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmmm
obliczenie prawdopodobieństwa
Rzucono dwiema sześciennymi kostkami do gry i określono zdarzenia:
A – na każdej kostce wypadła nieparzysta liczba oczek,
B – suma wyrzuconych oczek jest nie mniejsza niż 8.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ A\ \cup B}\)
B będzie zdarzenie przeciwne czyli: większe lub równe 8 ??
i jest ich 15 i
A – na każdej kostce wypadła nieparzysta liczba oczek,
B – suma wyrzuconych oczek jest nie mniejsza niż 8.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ A\ \cup B}\)
B będzie zdarzenie przeciwne czyli: większe lub równe 8 ??
i jest ich 15 i
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
obliczenie prawdopodobieństwa
To zmienia postać rzeczy. Co się stanie jak połączysz te zdarzenia?
\(\displaystyle{ A \cap B}\)to zdarzenie,że wypadną na obu kostkach liczby nieparzyste ,a ich suma będzie nie mniejsza lub równa 8.
Wypiszę A(Bo zdarzeń mniej)
{(1,1),(1,3),(1,5),(3,1),(3,3),(3,5),(5,1),(5,3),(5,5)} Teaz z tej grupy wybierasz zdarzenia z B
Czyli suma"współrzędnych" nie mniejsza od osiem.
Czyli Sprzyjają zdarzenia : (3,5),(5,3) i (5,5) i to jest nasza część wspólna.
\(\displaystyle{ A \cap B}\)to zdarzenie,że wypadną na obu kostkach liczby nieparzyste ,a ich suma będzie nie mniejsza lub równa 8.
Wypiszę A(Bo zdarzeń mniej)
{(1,1),(1,3),(1,5),(3,1),(3,3),(3,5),(5,1),(5,3),(5,5)} Teaz z tej grupy wybierasz zdarzenia z B
Czyli suma"współrzędnych" nie mniejsza od osiem.
Czyli Sprzyjają zdarzenia : (3,5),(5,3) i (5,5) i to jest nasza część wspólna.