liczba wymierna
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 24 kwie 2010, o 10:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
liczba wymierna
Spośród krawędzi sześcianu, przekatnych ścian bopcznych i przekatnych sześcainu wybrano 5 odcinków. Oblicz prawdopodobieństwo że długośc co najmniej jednego odcinka jest liczba wymierną, jeśli wiadomo że krawędx sześcianu ma długośc 1.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
liczba wymierna
Sześcian ma: 12 krawędzi, 12 przekątnych ścian bocznych i 4 przekątne sześcianu. Razem 28. Z tego wymierne są tylko krawędzie sześcianu.
Zatem \(\displaystyle{ P(A')= \frac{ {16 \choose 5} }{ {28 \choose 5} }, P(A)=1-P(A')}\).
Zatem \(\displaystyle{ P(A')= \frac{ {16 \choose 5} }{ {28 \choose 5} }, P(A)=1-P(A')}\).