Odpowiedz ucznia.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
matwol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 10 lut 2010, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował: 7 razy

Odpowiedz ucznia.

Post autor: matwol »

W klasie jest 25 uczniów, nauczyciel ma zwyczaj losowania do odpowiedzi numeru ucznia z listy w dzienniku. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia, że ten sam uczeń będzie odpowiadał na 3 kolejnych lekcjach?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Odpowiedz ucznia.

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

Ponieważ te zdarzenia są niezależne to prawdopodobieństwo iloczynu tych zdarzeń jest równe iloczynowi prawdopodobieństw.
matwol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 10 lut 2010, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował: 7 razy

Odpowiedz ucznia.

Post autor: matwol »

czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{25} \cdot \frac{1}{25} \cdot \frac{1}{25}}\) ?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Odpowiedz ucznia.

Post autor: mat_61 »

Tak.
ODPOWIEDZ