Oblicz prawdopodobienstwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
lulek222
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 25 kwie 2010, o 11:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 2 razy

Oblicz prawdopodobienstwo

Post autor: lulek222 »

Spośród 4 blondynek i 3 brunetek w sposób losowy wybrano dwie, które pojadą na bal studniówkowy limuzyną. Oblicz prawdopodobienstwo,ze limuzyną pojedzie co najmniej jedna blondynka.
z góry dz za odp:)
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Oblicz prawdopodobienstwo

Post autor: bartek118 »

\(\displaystyle{ P=\frac{4 \cdot 6}{7 \cdot 6}=\frac{4}{7}}\)
ODPOWIEDZ