Spośród liczb dwucyfrowych wybrano dwa razy po jednej bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo,
że dwa razy wybrano liczby parzyste.
Liczby parzyste
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 16 kwie 2010, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmmm
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Liczby parzyste
Wskazówka:
- ile jest wszystkich liczb dwucyfrowych: n=...?
- ile jest wśród nich liczb parzystych: k=...?
- jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej?
- teraz pozostało (n-1) liczb z czego jest (k-1) parzystych
- ile jest wszystkich liczb dwucyfrowych: n=...?
- ile jest wśród nich liczb parzystych: k=...?
- jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania liczby parzystej?
- teraz pozostało (n-1) liczb z czego jest (k-1) parzystych