urna, kule, wartość bezwzględna
urna, kule, wartość bezwzględna
Z urny, w której znajdują się kule o numerach: \(\displaystyle{ 1, 2, ... , n (n>2)}\), losujemy kolejno bez zwracania dwie kule. Numery wylosowanych kul tworzą parę (x, y). Dla jakich wartości n prawdopodobieństwo tego, że para (x, y) spełnia warunek |x-y|=2, jest mniejsze od 0,25?
Policzyłam już moc omega = n(n-1)
Prosiłabym poprowadzenie mnie przez dalszą część zadania łopatologicznie Nie wiem jak się wziąć za to zdarzenie elementarne z wartością bezwzględną.
Policzyłam już moc omega = n(n-1)
Prosiłabym poprowadzenie mnie przez dalszą część zadania łopatologicznie Nie wiem jak się wziąć za to zdarzenie elementarne z wartością bezwzględną.
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
urna, kule, wartość bezwzględna
Przypomnij sobie interpretacje geometryczną wartości bezwzględnej, np. |x-3|=5 znaczyło punkty na osi liczbowej odległe od punkty A(3) o dokładnie 5 - czyli x=-2 lub x=8
W zadaniu mamy |x-y|=2, czyli x=y+2 lub x=y-2. Czyli w liczeniu zdarzeń sprzyjających zdarzeniu z zadania (moc A) musimy postąpić tak, jedną liczbę losujemy dowolnie spośród n, a drugą taką żeby była o 2 mniejsza lub o 2 mniejsza.
Spróbuj policzyć ilość zdarzeń elementarnych i napisz wynik tutaj
W zadaniu mamy |x-y|=2, czyli x=y+2 lub x=y-2. Czyli w liczeniu zdarzeń sprzyjających zdarzeniu z zadania (moc A) musimy postąpić tak, jedną liczbę losujemy dowolnie spośród n, a drugą taką żeby była o 2 mniejsza lub o 2 mniejsza.
Spróbuj policzyć ilość zdarzeń elementarnych i napisz wynik tutaj
urna, kule, wartość bezwzględna
ale czy w tym przypadku można na kombinacjach to zdarzenie A?-- 24 kwi 2010, o 22:34 --to może \(\displaystyle{ |A|=n(n-2)}\) ?
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
urna, kule, wartość bezwzględna
niby dlaczego? dla każdej liczby n wskażesz n-2 liczb mniejszych lub większych o 2?doolloress pisze:ale czy w tym przypadku można na kombinacjach to zdarzenie A?
-- 24 kwi 2010, o 22:34 --
to może \(\displaystyle{ |A|=n(n-2)}\) ?
"jedną liczbę losujemy dowolnie spośród n, a drugą taką żeby była o 2 mniejsza lub o 2 mniejsza"
urna, kule, wartość bezwzględna
boo rozpisałam sobie to na jakimś prostym przykładzie. A więc w 1 przypadku (druga kula o 2 mniejsza od pierwszej): najpierw biorę tą pierwszą kulę na n sposobów, a drugą na (1/2 n - 1) , no nie wiem, jakoś za każdym razem mi to się zgadzało. w drugim przypadku (tj. druga kula o 2 większa od pierwszej) wychodzi mi taka sama sytuacja, potem suma i rezultat jaki widzisz. Jesteś w stanie wytłumaczyć mi, co robię źle?
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
urna, kule, wartość bezwzględna
Jeżeli druga kula ma być o 2 mniejsza lub o 2 większa to mamy dla niej dwa przypadki a nie 1/2n -1doolloress pisze:A więc w 1 przypadku (druga kula o 2 mniejsza od pierwszej): najpierw biorę tą pierwszą kulę na n sposobów, a drugą na (1/2 n - 1) , no nie wiem, jakoś za każdym razem mi to się zgadzało. w drugim przypadku (tj. druga kula o 2 większa od pierwszej) wychodzi mi taka sama sytuacja, potem suma i rezultat jaki widzisz. Jesteś w stanie wytłumaczyć mi, co robię źle?
To już masz dużą wskazówkę. Zastanów się jeszcze czy zawsze dla x można znaleźć 2 możliwe y.
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
urna, kule, wartość bezwzględna
Pierwszą kule wybieramy dowolnie - na n sposobów.
Drugą już nie, ma mieć numer o 2 mniejszy/większy - czyli na 2 sposoby.
Czyli takich par (sprzyjających zdarzeniu A) byłoby \(\displaystyle{ 2 \cdot n}\).
Ale nie zawsze da się znaleźć drugą kulę na 2 sposoby. Np. jeśli pierwsza kula ma numer 1 to nie ma dla niej kuli z numerem o 2 mniejszym (jest tylko jedna możliwość). Umiesz określić ile jest takich sytuacji gdy drugą kulę losujemy na 1 sposób? Ile zatem jest par sprzyjających zdarzeniu?
Drugą już nie, ma mieć numer o 2 mniejszy/większy - czyli na 2 sposoby.
Czyli takich par (sprzyjających zdarzeniu A) byłoby \(\displaystyle{ 2 \cdot n}\).
Ale nie zawsze da się znaleźć drugą kulę na 2 sposoby. Np. jeśli pierwsza kula ma numer 1 to nie ma dla niej kuli z numerem o 2 mniejszym (jest tylko jedna możliwość). Umiesz określić ile jest takich sytuacji gdy drugą kulę losujemy na 1 sposób? Ile zatem jest par sprzyjających zdarzeniu?
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
urna, kule, wartość bezwzględna
Dla kul z numerami (1) i (2) nie ma kul z numerem o 2 mniejszym.
Dla kil z numerami (n-1) i (n) nie ma kul z numerem o 2 mniejszym.
Czyli 4 możliwości za dużo w porównaniu do wyliczonego 2n.
Zatem \(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=2n-4}\) Ile wynosi P(A)=?
Dla kil z numerami (n-1) i (n) nie ma kul z numerem o 2 mniejszym.
Czyli 4 możliwości za dużo w porównaniu do wyliczonego 2n.
Zatem \(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=2n-4}\) Ile wynosi P(A)=?
urna, kule, wartość bezwzględna
no to w takim razie \(\displaystyle{ P(A) = \frac{2n-4}{n(n-1)}}\) teraz to już się wydaje łatwe jak wytłumaczyłeś
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 14:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wyszogród
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4 razy
urna, kule, wartość bezwzględna
A moc zbioru \(\displaystyle{ A}\) nie bedzie dwa razy mniejsza przez 2?? bo jak wylosoje \(\displaystyle{ k}\)-ta i \(\displaystyle{ l}\)-ta to jeszcze moge \(\displaystyle{ l}\)-ta i \(\displaystyle{ k}\)-ta ??
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
urna, kule, wartość bezwzględna
Zauważ, że koleżanka Omegę liczyła jako \(\displaystyle{ n(n-1)}\) czyli rozpoznawała kolejność wylosowania kul. Zatem przy liczeniu mocy A też musimy tę kolejność rozpoznawać, a co za tym idzie nie możemy dzielić przez 2.Pawelek91 pisze:A moc zbioru \(\displaystyle{ A}\) nie bedzie dwa razy mniejsza przez 2?? bo jak wylosoje \(\displaystyle{ k}\)-ta i \(\displaystyle{ l}\)-ta to jeszcze moge \(\displaystyle{ l}\)-ta i \(\displaystyle{ k}\)-ta ??