monety Jaska

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kolezankaqq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 196
Rejestracja: 6 mar 2010, o 15:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: radom

monety Jaska

Post autor: kolezankaqq »

Jasiek ma w skarbonce 8 monet 5-złotowych i 10 monet 2-złotowych. Wyjmuje losowo 5 monet. oblicz prawdopodobieństwo że wyjmie co najmniej 4 monety 2-złotowe
Kukis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 19 kwie 2010, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

monety Jaska

Post autor: Kukis »

Wszystkich możliwości wyjęcia monet mamy:
\(\displaystyle{ Moc \Omega = 18*17*16*15*14 = 1 028 160}\)
Sprzyjające okoliczności, Moc A = \(\displaystyle{ 18*10*9*8*7 = 90 720}\)

Zatem:
P(A) = 90720/1028160 = 8,82%

Na pewno ktoś zaraz ze wzoru na permutacje to zrobi
Ilusioner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 sty 2013, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PTB

monety Jaska

Post autor: Ilusioner »

mi wyszło trochę inaczej... konkretnie 2,25%... jesteś pewna/pewien tych dziwnych obliczeń?
ODPOWIEDZ