prawdopodobieństwo punktów leżących na prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 242
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
prawdopodobieństwo punktów leżących na prostej
Spośród punktów A=(0,1) B=(1,-2) C=(2,4) D=(-4,16) E=(-3,1) F=(5,1) G=(5,25) H=(-1,1) I=(\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\),2) wybrano 3 punkty. Oblicz prawdopodobieństwo że wśród wylosowanych punktów dokładnie jeden należy do wykresu funkcji \(\displaystyle{ y=x ^{2}}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
prawdopodobieństwo punktów leżących na prostej
Rozkład hipegeometryczny się kłania w tym zadaniu:
\(\displaystyle{ P=\frac{ {5 \choose 1} {4 \choose 2} }{{9\choose 3}}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{ {5 \choose 1} {4 \choose 2} }{{9\choose 3}}}\)