prawdopodobienstwo wyrzucenia orła
-
- Użytkownik
- Posty: 242
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
prawdopodobienstwo wyrzucenia orła
Oblicz ile razy należy rzucic monetą aby prawdopodobieństwo wyrzucenia co najmniej raz orła było większe od \(\displaystyle{ \frac{255}{256}}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
prawdopodobienstwo wyrzucenia orła
Zdarzenie przeciwne: w n rzutach wypadło n reszek.
Prawdopodobieństwo tego zdarzenia: \(\displaystyle{ \frac{1}{2^n}}\)
Szukamy takiego n, że \(\displaystyle{ \frac{1}{2^n}<\frac{1}{256}}\)
Prawdopodobieństwo tego zdarzenia: \(\displaystyle{ \frac{1}{2^n}}\)
Szukamy takiego n, że \(\displaystyle{ \frac{1}{2^n}<\frac{1}{256}}\)