4 orły i diwe reszki

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kolezankaqq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 196
Rejestracja: 6 mar 2010, o 15:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: radom

4 orły i diwe reszki

Post autor: kolezankaqq »

Rzucono 6 razy monetą. oblicz prawdopodobieństwo że wyrzycono 4 orły i dwie reszki
Kukis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 19 kwie 2010, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

4 orły i diwe reszki

Post autor: Kukis »

Orła oznaczmy jako o, reszkę ja r.
Wszystkich kombinacji rzutów monetą jest \(\displaystyle{ 2^6 = 64}\)
Zdarzenia sprzyjające = 15
  • rroooo
    rorooo
    rooroo
    roooro
    roooor
    orrooo
    ororoo
    orooro
    orooor
    oorroo
    oororo
    ooroor
    ooorro
    oooror
    oooorr
P(A) = 15/64
Można to robić drzewkiem ale dużo rysowania wyjdzie. Jak ktoś potrafi to zrobić bez wypisywania i bez drzewka to niech napisze, chętnie zobaczę jak.
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

4 orły i diwe reszki

Post autor: JakimPL »

\(\displaystyle{ 15 = \frac{6!}{2! \cdot 4!}}\)

Permutacje i wszystko jasne .
konrad18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 15 paź 2010, o 20:04
Płeć: Mężczyzna

4 orły i diwe reszki

Post autor: konrad18 »

to idzie jeszcze ze SCHEMATU BERNOULLIEGO . jest bardzo prosty
ODPOWIEDZ