prawdopod. liczb z danego przedziału

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ZychFryd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 7 maja 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna

prawdopod. liczb z danego przedziału

Post autor: ZychFryd »

Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że suma dwóch losowo wybranych liczb z przedziału \(\displaystyle{ [0,1]}\) jest większa od \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\)

Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

prawdopod. liczb z danego przedziału

Post autor: Nakahed90 »

Jaki masz problem w tym zadaniu?
miodzio1988

prawdopod. liczb z danego przedziału

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ \Omega=\{ (x,y) \in [0,1] ^{2} \}}\)
\(\displaystyle{ \left|\Omega \right| = \lambda([0,1] ^{2})=1}\)
\(\displaystyle{ A=\{ (x,y) \in [0,1] ^{2} : x+y> \frac{3}{2} \}}\)
\(\displaystyle{ \left|A \right| =...}\)
Rysunek i liczysz
A-nasze wydarzenie
ZychFryd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 7 maja 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna

prawdopod. liczb z danego przedziału

Post autor: ZychFryd »

Dziękuję:)
ODPOWIEDZ