Losowanie liczby

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Brzezin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 260
Rejestracja: 9 paź 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 152 razy

Losowanie liczby

Post autor: Brzezin »

Ze zbioru cyfr \(\displaystyle{ Z={0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}}\) losujemy 3 razy po jednej cyfrze bez zwracania i układamy w kolejności losowania w liczbę 3-cyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo, że w ten sposób utworzymy liczbę mniejszą od 555.

Mam wątpliwości co do zadania, otóż wychodzi mi:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = 9 \cdot 9 \cdot 8}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = 4 \cdot 9 \cdot 8 + 1 \cdot 4 \cdot 3}\)

Czy dobrze policzyłem moce obu zbiorów?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Losowanie liczby

Post autor: mat_61 »

Powinno być tak:

\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = 4 \cdot 9 \cdot 8 + 1 \cdot 5 \cdot 8}\)

Rozumiem, że pierwszy składnik to liczby mniejsze od 500 natomiast drugi to liczby większe od 499 i mniejsze od 555 (czyli na pierwszym miejscu jest piątka na drugim jedna z pięciu cyfr ze zbioru {0;1;2;3;4} i na ostatnim jedna z pozostałych ośmiu cyfr tzn. z wyjątkiem 5 i wylosowanej na drugiej pozycji)
ODPOWIEDZ