Chciałabym prosić o pomoc w rozwiązaniu tego zadania (podanie sposobu). Pozostałe jakoś zdołałam zrobić, ale prawdopodobieństwo jest chyba moją piętą Achillesową
Uczestnik konkursu mając 5 zadań do rozwiązania i 3 odpowiedzi do każdego z nich, z których tylko jedna jest prawidłowa, wybiera losowo odpowiedzi. Jakie jest prawdopodobieństwo, że odpowie poprawnie na co najmniej 2 zadania? Podaj odpowiedź z dokładnością do 0,01
prawdopodobieństwo poprawnej odpowiedzi
- kuma
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 70 razy
prawdopodobieństwo poprawnej odpowiedzi
policz prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego, ze odpowie źle na wszystkie pytania lub odpowie źle na dokładnie jedno pytanie. Bedzie wynosiło:
\(\displaystyle{ P(A')=(\frac{2}{3})^{5}+5 \cdot (\frac{2}{3})^{4} \cdot \frac{1}{3}}\)
i teraz \(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')}\)
\(\displaystyle{ P(A')=(\frac{2}{3})^{5}+5 \cdot (\frac{2}{3})^{4} \cdot \frac{1}{3}}\)
i teraz \(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')}\)
prawdopodobieństwo poprawnej odpowiedzi
Pozowolę sobie rozszerzyć to zadanie. Co należy zrobić jeśli zadań jest 100 a odpowiedzieć należy na conajmniej 40 ? Rozpisywanie P(A') chyba nie ma sensu a prawidłowości żadnej niewidzę (ale ja tak jak Esenna kuleje ze statystyki).