W klasie jest 10 dziewczyn i 20 chłopców

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Ciennieba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 2 mar 2010, o 11:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

W klasie jest 10 dziewczyn i 20 chłopców

Post autor: Ciennieba »

W klasie jest 10 dziewczyn i 20 chłopców. Wylosowano 5 osób do porządkowania boiska. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych osób będzie 3 chłopców?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

W klasie jest 10 dziewczyn i 20 chłopców

Post autor: bartek118 »

\(\displaystyle{ P(A)=\frac{20 \cdot 19 \cdot 18 \cdot 10 \cdot 9}{30 \cdot 29 \cdot 28 \cdot 27 \cdot 26}}\)
Awatar użytkownika
prajmus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 9 mar 2008, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sandomierz
Pomógł: 4 razy

W klasie jest 10 dziewczyn i 20 chłopców

Post autor: prajmus »

\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = {30 \choose 5}
\\
\overline{\overline{A}} = {20 \choose 3} \cdot {10 \choose 2}}\)
ODPOWIEDZ