W urnie znajduje się n kul czarnych i 2n kul białych. Losujemy jednocześnie dwie kule. Co jest bardziej prawdopodobne: wylosowanie dwoch kul tego samego koloru czy wylosowanie dwóch kul róznych kolorów
z góry dzieki za pomoc
Zadanie z urną
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Zadanie z urną
Pstwo, że wylosujemy dwie kule różnych kolorów to \(\displaystyle{ p\ =\ \frac{{n\choose1}\cdot{2n\choose1}}{3n\choose2}\ =\ \frac{4n}{3(3n-1)}}\)
Prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego (obie kule tego samego koloru) to oczywiście
\(\displaystyle{ 1-p\ =\ \frac{5n-3}{3(3n-1)}}\)
Pytanie z zadania sprowadza się zatem do rozstrzygnięcia, czy \(\displaystyle{ 4n\ }\)
Prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego (obie kule tego samego koloru) to oczywiście
\(\displaystyle{ 1-p\ =\ \frac{5n-3}{3(3n-1)}}\)
Pytanie z zadania sprowadza się zatem do rozstrzygnięcia, czy \(\displaystyle{ 4n\ }\)