Co to znaczy, że zdarzenia się wykluczają?

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Fonka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 21 kwie 2010, o 15:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: K-Ko?le

Co to znaczy, że zdarzenia się wykluczają?

Post autor: Fonka »

Witam. Dostałam zadania na temat rzutów kostką i monetą. Z zadaniami z obliczeń dałam radę ale dostałam zadanie, żeby wyjaśnić: "Co to znaczy, że zdarzenia się wykluczają?"
Bardzo proszę o pomoc ponieważ nigdzie nie mogę tego znaleźć. Dziękuję.
Gromo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: P-ków Tryb.
Pomógł: 8 razy

Co to znaczy, że zdarzenia się wykluczają?

Post autor: Gromo »

Jesli zdarzenia sa rozlaczne, to: \(\displaystyle{ A \cap B = \emptyset}\), a wiec \(\displaystyle{ P(A \cap B) = 0}\), a co za tym idzie \(\displaystyle{ P(A \cup B) = P(A) + P(B)}\)
ODPOWIEDZ