wartość oczekiwana i wariancja rozkłady wykładniczego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
polcia_89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 23 lut 2009, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

wartość oczekiwana i wariancja rozkłady wykładniczego

Post autor: polcia_89 »

Może mi ktoś powiedzieć gdzie mam błąd, bo wartość oczekiwana rozkładu wykładniczego wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{1}{\lambda}}\), a ma wyjść \(\displaystyle{ \lambda}\), i w związku z tym również nie wiem jak wyliczyć wariancję, bo jak już wezmę pod uwagę tą \(\displaystyle{ EX=\lambda}\) to i tak się gubię w obliczeniach.

\(\displaystyle{ EX=\int\limits_{0}^{\infty}x \frac{1}{\lambda}e^{ \frac{-x}{\lambda} } dx = \frac{1}{\lambda}\int\limits_{0}^{\infty}x e^{ \frac{-x}{\lambda} } dx = \lfloor f(x)=x f'(x)=1, g'(x)=e^{ \frac{-x}{\lambda}} g(x)=-\lambda e^{ \frac{-x}{\lambda}} \rfloor = \frac{1}{\lambda}[(-\lambda x e^{ \frac{-x}{\lambda}} + \lambda^{2}] 0^{\infty}= \frac{1}{\lambda}}\)
Tu gdzie jest \(\displaystyle{ 0^{\infty}}\) to oznacza w granicach od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ \infty}\)
Proszę o pomoc.

A jeśli dodatkowo ktoś byłby tak dobry i obliczył mi wartości oczekiwane i wariancje rozkładów: geometrycznego, Cauchy'ego(wiem, że \(\displaystyle{ EX}\) nie istnieje) i normalnego \(\displaystyle{ N(0,1)}\)
byłabym baaaardzo wdzięczna.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

wartość oczekiwana i wariancja rozkłady wykładniczego

Post autor: luka52 »

\(\displaystyle{ \frac{1}{\lambda}[(-\lambda x e^{ \frac{-x}{\lambda}} + \lambda^{2}] 0^{\infty}= \frac{1}{\lambda}}\)
To przejście jest złe.

Co do reszty przykładów, to nie ma wielkiej filozofii - robi się je analogicznie. Jak masz jakiś problem obliczeniowy, to napisz, co nie pozwala Ci ruszyć problemu dalej.
polcia_89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 23 lut 2009, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

wartość oczekiwana i wariancja rozkłady wykładniczego

Post autor: polcia_89 »

A możesz mi powiedzieć jakie jest poprawne to przejście ?
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

wartość oczekiwana i wariancja rozkłady wykładniczego

Post autor: luka52 »

Jak policzysz granice dla \(\displaystyle{ -\lambda x e^{ \frac{-x}{\lambda}}}\) to wyjdzie \(\displaystyle{ 0}\). Ale nie zapominaj, że tam jeszcze jest \(\displaystyle{ \lambda^2}\) w tym całym wyrażeniu, które dostałaś po całkowaniu.
polcia_89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 23 lut 2009, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

wartość oczekiwana i wariancja rozkłady wykładniczego

Post autor: polcia_89 »

Aaa już wiem, przeoczyłam to
Dzię-ku-je )
ODPOWIEDZ