Rzut monetami

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
rapids
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Rzut monetami

Post autor: rapids »

Cześć, mam problem z jednym zadankiem:
Gracz A ma dwie monety, gracz B ma jedną monetę. Obaj gracze rzucają jednocześnie
wszystkimi swoimi monetami. Gracz A zwycięza, jeseli ma więcej reszek niz gracz B.
W przeciwnym razie zwycięza gracz B. Czy szanse graczy na zwycięstwo są równe?
omega wynosi \(\displaystyle{ 2^3}\) tak? Ale co dalej ;
Jakbym mógł prosic o pomoc i rozpisanie tego ;.
Wiem, że szanse gracza A są równe szansom gracza B.
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

Rzut monetami

Post autor: pelas_91 »

OMEGA czasem jest beeee... Chce ci się kombinować kiedy który wygrywa?
Spróbuj narysować do tego drzewko. Takie najlepiej z dwoma poziomami. Pierwszy ma trzy gałązki w zależności od możliwych wyników gracza A (pamiętaj że nie zawsze na drzewku prawdopodobieństwa na gałązkach są jednakowe!) i teraz od każdej gałązki (2 poziom) dwa możliwe wyniki rzutu gracza B. Oznacz wszystkie prawdopodobieństwa na gałązkach i policz jakie są szanse że wygra A, powinno wyjść 1/2. Odpowiedni komentarz i koniec zadania.
rapids
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Rzut monetami

Post autor: rapids »

muszę rozwiązać to rachunkowo, bez drzewka...
mkb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 5 paź 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 47 razy

Rzut monetami

Post autor: mkb »

Policz prawdopodobieństwa wyrzucenia danej liczby reszek przez każdego z graczy. Dalej:
\(\displaystyle{ P(wygra A)=P(A=2)P(B=dowolne)+P(A=1)P(B=0)}\)
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

Rzut monetami

Post autor: pelas_91 »

No jak mus to mus...
Omege masz dobrze.
A - gracz A wygrywa
Wygra jeśli będzie mieć dwa reszki (2 możliwości - B ma reszkę lub orła) lub jeśli będzie mieć jedną reszkę ale jednocześnie gracz B nie będzie mieć wcale (też 2 możliwości bo tą reszkę może mieć na pierwszej lub drugiej monecie).

Czyli: A=4
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{4}{8} =0,5}\), czyli jest uczciwie
rapids
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Rzut monetami

Post autor: rapids »

dziękuje Wam za pomoc,
ODPOWIEDZ