W urnie jest 6 kul białych i 4 czarne. Losujemy (bez zwracania) dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A-obie wylosowane kule są biale
B-pierwsza wylosowana kula jest biala a druga czarna
C-wylosowane kule są różnokolorowe
D-wylosowane kule są tego samego koloru
Prosze o pomoc bo wogule nie wiem jak sie to rozwiazuje, i jak ktos moze to prosze o rozpisanie jakiegos wzoru jak to zostalo rozwiazane z gory thx
LOSUJEMY KULE
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 24 mar 2010, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: częstochowa
- Podziękował: 10 razy
LOSUJEMY KULE
Mamy 10 kul: 6 białych i 4 czarne. Losując 2 mamy dane prawdopodobieństwa
prawdopodobieństwo:\(\displaystyle{ \frac{3}{5} białe \frac{2}{5} czarne}\)-- 20 kwi 2010, o 15:48 --wzor: \(\displaystyle{ P(A)= \frac{A}{omega}}\)
gdzie |A| oznacza liczbę elementów (moc) zbioru A, zaś Omega liczbę elementów zbioru Omega
prawdopodobieństwo:\(\displaystyle{ \frac{3}{5} białe \frac{2}{5} czarne}\)-- 20 kwi 2010, o 15:48 --wzor: \(\displaystyle{ P(A)= \frac{A}{omega}}\)
gdzie |A| oznacza liczbę elementów (moc) zbioru A, zaś Omega liczbę elementów zbioru Omega