Witam. Mam problemy z tymi zadaniami. Za cholere nie wiem jak sie za nie zabrać... =/ Byłbym dzwięczny za pomoc
1. Spośród wszystkich liczb n-cyfrowych ( w zapisie dziesiętnym ) losujemy jednocześnie dwie. Jakie jest prawdopodobieństwo, że przynajmniej jedna z nich ma sumę cyfr równą dwa?
2. W pierwszej loterii jest n losów, spośród których jeden wygrywa, w drugiej 2n losów, spośród których dwa wygrywają. W której z tych loterii gracz kupujący dwa losy ma większą szans otrzymania co najmniej jednego losu wygrywającego?
3. Liczby znajdujących sie w urnie kul białych, niebieskich i czerwonych ( w podanej kolejności) tworzą trzy kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego o różnicy równej 2. Losujemy jednoczeście trzy kule. Prawdopodobieństwo wylosowania trzech kul, z której każda jest innego koloru wynosi 3/13. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania z tej urny trzech kul, wśród których dwie są tego samego koloru, jeśli wiadomo, że liczba wszystkich kul w urnie jest nieparzysta.
Prawdopodobieństwo klasyczne - problem z zadaniami
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
Prawdopodobieństwo klasyczne - problem z zadaniami
nie jestem pewien co do mojego rozwiazania ale wyszlo mi tak:
prawdopodobienstwo wygrania na pierwszej loteri wynosi\(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{n}*\frac{1}{n-1}}{\frac{1}{n}}=\frac{1}{n-1}}\) a na drugiej loterii wynosi\(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{2n}*\frac{1}{2n-1}}{\frac{2}{2n}}=\frac{1}{4n}}\) czyli na loterrii numer jeden latwiej cos wygrac
prawdopodobienstwo wygrania na pierwszej loteri wynosi\(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{n}*\frac{1}{n-1}}{\frac{1}{n}}=\frac{1}{n-1}}\) a na drugiej loterii wynosi\(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{2n}*\frac{1}{2n-1}}{\frac{2}{2n}}=\frac{1}{4n}}\) czyli na loterrii numer jeden latwiej cos wygrac