P-stwo warunkowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
gg1985
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 21 sty 2006, o 14:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: stąd
Podziękował: 1 raz

P-stwo warunkowe

Post autor: gg1985 »

Witam

Pan Kowalski może mieć "i" synów, i=0,1...4 z p-stwami równymi odpowiednio: p(0)=0.4 p(1=p(2)=0.2 p(3)=p(4)=0.1 Każdy z tych synów może mieć "i" synów z tymi samymi p-stwami, niezaleznie od ojca i braci. Obliczyć p-stwo, że protoplasta rodu będzie miał 2 wnuków.

Pozdrawiam
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

P-stwo warunkowe

Post autor: greey10 »

narysuj sobie drzewko i wymnuz przynajmniej mnie tak uczono :>
gg1985
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 21 sty 2006, o 14:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: stąd
Podziękował: 1 raz

P-stwo warunkowe

Post autor: gg1985 »

Właśnie drzewkiem nie da rady dlatego pytam na forum.
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

P-stwo warunkowe

Post autor: greey10 »

wyszlo mi 0,26 nie wiem kompletnie czy to jest poprawny wynik dlatego tez nie bede go objanial jesli jednak masz gdzies tam odpowiedzi i sie zgodzi to napsiz to wytlumacze ale nei sadze by bylo to dobrze
ODPOWIEDZ