iloczyn suma

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mycha-mycha1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 71 razy

iloczyn suma

Post autor: mycha-mycha1 »

Wiadomo że
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=0,95}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=0,55}\)
\(\displaystyle{ 3P(a)=2P(B)}\)

oblicz \(\displaystyle{ P(B')}\) i \(\displaystyle{ P(B \backslash A)}\)



obliczyłam \(\displaystyle{ P(B')}\) ale mam problem z \(\displaystyle{ P(B \backslash A)}\)
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

iloczyn suma

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ P \left(A \cup B \right)=P(A)+P(B)-P \left(A \cap B \right) \\
3P(A)=2P(B) \rightarrow P(B)= \frac{3}{2}P(A) \\
\\
0,95=P(A)+1,5P(A)-0,55 \\
1,5=2,5P(A) \\
P(A)=0,6 \\
P(B)=0,6\cdot 1,5=0,9 \\
P(B')=1-P(B)=0,1}\)
mycha-mycha1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 71 razy

iloczyn suma

Post autor: mycha-mycha1 »

czytaj uważnie


obliczyłam \(\displaystyle{ P(B')}\) ale mam problem z \(\displaystyle{ P(B \backslash A)}\)
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

iloczyn suma

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ P \left(B/A \right)=P(B)-P \left(A \cap B \right)\\
P \left(B/A \right)=0,9-0,55=0,35}\)
ODPOWIEDZ