Dane są zdarzenia A,B takie, że...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
daniel285
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 111 razy

Dane są zdarzenia A,B takie, że...

Post autor: daniel285 »

Dane są zdarzenia \(\displaystyle{ A,B \subset omega}\) takie, że\(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A)*P(B)}\). Oblicz \(\displaystyle{ P(A' \cap B')}\), wiedząc, że \(\displaystyle{ P(A)=1/3}\) oraz\(\displaystyle{ P(B)=2/3.}\)
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2010, o 21:57 przez daniel285, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dane są zdarzenia A,B takie, że...

Post autor: piasek101 »

Zacznij od :

\(\displaystyle{ P(A'\cap B')=1-P(A\cup B)}\)
daniel285
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 111 razy

Dane są zdarzenia A,B takie, że...

Post autor: daniel285 »

\(\displaystyle{ P(A' \cap B')= 1 -\frac{7}{9}= \frac{2}{9}}\)

i to jest koniec?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dane są zdarzenia A,B takie, że...

Post autor: piasek101 »

daniel285 pisze:\(\displaystyle{ P(A' \cap B')= 1 -\frac{7}{9}= \frac{2}{9}}\)
Skąd masz \(\displaystyle{ \frac{7}{9}}\)?
daniel285
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 16:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 111 razy

Dane są zdarzenia A,B takie, że...

Post autor: daniel285 »

sory blad w tresci zadania, juz poprawione
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dane są zdarzenia A,B takie, że...

Post autor: piasek101 »

No to wg mnie tak ma być.
ODPOWIEDZ