Małe zadanko ;)

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ewelcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 13 paź 2006, o 14:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Małe zadanko ;)

Post autor: ewelcia »

A' oznacza zdarzenie przeciwne do zdarzenia A. Sprawdz czy dla dowolnyh zdarzeń zachodzi równość P(A+B)=P(A)+P(A'*B) . ;)
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

Małe zadanko ;)

Post autor: greey10 »

ej narysuj sobie te dwa zbiory ja to zawsze tak roblem rysowalem zbiory i samo wychodzi no chyba ze masz to dowiesc formlanie
ewelcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 13 paź 2006, o 14:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Małe zadanko ;)

Post autor: ewelcia »

No niestety narysowanie zbiorów "mi" nie wystarczy
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Małe zadanko ;)

Post autor: Sir George »

Po pierwsze, wiemy że \(\displaystyle{ A\cup B\ B}\) skąd \(\displaystyle{ P(B\,\setminus \,A\cup B)\ =\ P(B)\,-\,P(A\cup B)}\)

Po drugie \(\displaystyle{ B\,\setminus \,A\cup B\ =\ (\Omega\cup B)\,\setminus \,(A\cup B)\ =\ (\Omega\setminus A)\,\cup\, B\ =\ A'\cup B}\)

Po trzecie \(\displaystyle{ P(A\cap B)\ =\ P(A)\,+\,P(B)\,-\,P(A\cup B)\ =\ P(A)\,+\,P(B\,\setminus \,A\cup B)\ =\ P(A)\,+\,P(A'\cup B)}\)
ODPOWIEDZ