Znaleźć rozkład zmiennej losowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
De Moon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 00:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 43 razy

Znaleźć rozkład zmiennej losowej

Post autor: De Moon »

Zmienna losowa X ma rozkład wykładniczy Exp(2)

Znaleźć rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y = 1- e^{-2X}}\)
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Znaleźć rozkład zmiennej losowej

Post autor: luka52 »

\(\displaystyle{ $ egin{eqnarray*} F_Y (t) & = & P left( 1 - e^{-2X} le t
ight) = P left( -2X ge ln (1 -t)
ight) \ & = & P left( X le - ln sqrt{1 -t}
ight) = F_X ( - ln sqrt{1 -t} ), ; t in [0,1) end{eqnarray*} $}\)


Dalej wystarczy zróżniczkować dystrybuantę by otrzymać funkcję gęstości prawdopodobieństwa.
Awatar użytkownika
De Moon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 00:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 43 razy

Znaleźć rozkład zmiennej losowej

Post autor: De Moon »

Mógłby ktoś to policzyć do końca? Mi wychodzi inny wynik niż w odpowiedziach? (Jest tam napisane, że Y ma rozkład jednostajny U(0,1) )
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Znaleźć rozkład zmiennej losowej

Post autor: luka52 »

De Moon, przedstaw swoje obliczenia.
Awatar użytkownika
De Moon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 00:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 43 razy

Znaleźć rozkład zmiennej losowej

Post autor: De Moon »

\(\displaystyle{ f_Y(y) = F'_Y(y) = F_X'(\frac{ln(1-y)}{-2}) = f_x (\frac{ln(1-y)}{-2})\cdot \frac{d}{dy}(\frac{ln(1-y)}{-2})}\)

Po wykonaniu tych działań zostaje mi 1/2

// Mam wrażenie, że błąd może być w tej części, którą zapisałem u góry. Jeśli tak jest to proszę o info dlaczego tak jest.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Znaleźć rozkład zmiennej losowej

Post autor: luka52 »

A na pewno dobrze zapisujesz funkcję gęstości prawdopodobieństwa dla rozkładu wykładniczego?
Nie ma rady - musi wyjść 1 .
Awatar użytkownika
De Moon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 00:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 43 razy

Znaleźć rozkład zmiennej losowej

Post autor: De Moon »

\(\displaystyle{ f_x(x) = e^{-2X}}\) dla x >0, oraz 0 dla pozostałych x

Z różniczki mi wychodzi \(\displaystyle{ \frac{1}{2(1-y)}}\)

Z gęstości mam \(\displaystyle{ 1-y}\)
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Znaleźć rozkład zmiennej losowej

Post autor: luka52 »

No właśnie - to nie jest odpowiednia funkcja gęstości...
Awatar użytkownika
bienieck
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 7 maja 2010, o 17:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy

Znaleźć rozkład zmiennej losowej

Post autor: bienieck »

A jak policzyć w tym przykładzie EY i VarY? Można jakoś przekształcić wykorzystując własności EY?
ODPOWIEDZ