Prawdopodobieństwo równe 100%?

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mimol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 31 paź 2009, o 15:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 1 raz

Prawdopodobieństwo równe 100%?

Post autor: mimol »

Rzucamy raz kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że wyrzucimy parzystą liczbę oczek lub nie więcej niż 3 oczka?

Sądzę że albo jest to
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}+\frac{1}{2}=1}\)
lub
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}+\frac{1}{2}-\frac{1}{6}=\frac{5}{6}}\) (odjąłem oczko które występuje 2 razy (2)

Która odwiedź jest poprawna?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Prawdopodobieństwo równe 100%?

Post autor: Dasio11 »

Oczywiście druga, tym bardziej że przecież można wyrzucić 5.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Prawdopodobieństwo równe 100%?

Post autor: piasek101 »

Skoro całość nie jest zdarzeniem pewnym to jego p-stwo nie może być = 1.
ODPOWIEDZ