Obliczanie prawdopodobieństwa, określanie przestrzeni

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
gwiazda55
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 16 kwie 2010, o 11:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 2 razy

Obliczanie prawdopodobieństwa, określanie przestrzeni

Post autor: gwiazda55 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań
Zad1.
Niech \(\displaystyle{ a,b,c,d,e,f}\) będą losowo wybranymi liczbami całkowitymi, których wartość bezwzględna nie przekracza \(\displaystyle{ n}\). Niech \(\displaystyle{ p(n)}\) będzie prawdopodobieństwem tego, że układ równań

\(\displaystyle{ \begin{cases}ax +by=e \\ cx+dy=f \end{cases}}\)

posiada dokładnie jedno rozwiązanie. Wyznacz \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} =p(n)}\)

Zad 2.
Rzucamy monetą do chwili wypadnięcia k-tego orła (\(\displaystyle{ k \ge 3}\)). Zbuduj model przestrzeni dla tego doświadczenia. Jaka jest szansa, że zakończymy serią trzech orłów?
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2010, o 23:50 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ