W grupie 36 dziewczyn 1/4 to brunetki. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród trzech losowo wybranych dziewcząt:
A - dokładnie dwie są brunetkami
B - co najmniej jedna jest brunetką
C - co najwyżej jedna jest brunetką.
Grupa osób
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 15 kwie 2010, o 14:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 10 kwie 2010, o 15:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 10 razy
Grupa osób
\(\displaystyle{ omega= {36 \choose 3}}\)
a)\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ {9\choose 2} \cdot {27 \choose 1} }{ {36 \choose 3} }}\)
Reszta przez analogie
a)\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ {9\choose 2} \cdot {27 \choose 1} }{ {36 \choose 3} }}\)
Reszta przez analogie
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 15 kwie 2010, o 14:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz