Suma zdarzeń maturalne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Artist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 865
Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 239 razy

Suma zdarzeń maturalne

Post autor: Artist »

Jeżeli P(A)=0,3 P(B)=0,4 i\(\displaystyle{ P(A \cup B)=0,6}\). Oblicz \(\displaystyle{ P(A \cap B)}\).
niebieskooki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 10 kwie 2010, o 15:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 10 razy

Suma zdarzeń maturalne

Post autor: niebieskooki »

skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
Awatar użytkownika
Artist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 865
Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 239 razy

Suma zdarzeń maturalne

Post autor: Artist »

Nie no właśnie w arkuszu maturalnym nie było odpowiedzi 0,1 i tak się zastanawiałem czy coś źle nie zrobiłem, ale teraz jestem pewny.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ