W urnie jest 5 kul bialych,2 czerwony i 3 czarne.
Losujemy kolejno dwie kule.
Jakie jest prawdopodobienstwo wylosowania dwoch kul tego samego koloru wiedzac ze wylosowana kula za pierwszym razem nei wracam do urmny przed wylosowaniem drugiej kuli?
odpowiedz
\(\displaystyle{ \frac{28}{90}}\)
jak zrobic to?
kule w urnie
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
kule w urnie
wylosowanie jednakowych kul :
\(\displaystyle{ \frac{5}{10} \cdot \frac{4}{9}+ \frac{2}{10}\cdot \frac{1}{9} + \frac{3}{10}\cdot \frac{2}{9}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \frac{5}{10} \cdot \frac{4}{9}+ \frac{2}{10}\cdot \frac{1}{9} + \frac{3}{10}\cdot \frac{2}{9}}\)
Pozdrawiam.