Mógłby mi ktoś w skrócie objaśnić o co chodzi w rozkładzie prawdopodobieństwa na podstawie następującego przykładu:
Urządzenie składa się z czterech pracujących niezależnie elementów. Prawdopodobieństwo awarii dla pierwszego elementu w jednym doświadczeniu jest równe \(\displaystyle{ 0,2}\), dla drugiego \(\displaystyle{ 0,1}\) i dla trzeciego \(\displaystyle{ 0,4}\). Określić rozkład liczby uszkodzonych elementów w jednym doświadczeniu.
Serdeczne dzięki za każdą pomoc
Rozkład prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Rozkład prawdopodobieństwa
Możliwe wartości zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\) (czyli liczby uszkodzonych elementów) to \(\displaystyle{ 0,1,2,3}\). Musisz więc podać wartości \(\displaystyle{ P(X=0),P(X=1),P(X=2),P(X=3)}\) . Przykładowe wyliczenie:
\(\displaystyle{ P(X=2) = 0, 8 \cdot 0,1 \cdot 0,4 +0,2 \cdot 0,9 \cdot 0,4+0,2 \cdot 0,1 \cdot 0,6 = 0,116}\)
Q.
\(\displaystyle{ P(X=2) = 0, 8 \cdot 0,1 \cdot 0,4 +0,2 \cdot 0,9 \cdot 0,4+0,2 \cdot 0,1 \cdot 0,6 = 0,116}\)
Q.