Grupa osob...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
juhas18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 11 lut 2010, o 18:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Grupa osob...

Post autor: juhas18 »

Grupa osob, wsrod ktorych jest dwoje znajomych A i B ustawia sie losowo w kolejce. Prawdopodobienstwo ze osoby A i B beda staly obok siebie wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{9}}\) Oblicz ile jest wszystkich osob.
xbw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 3 mar 2008, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Milky Way
Pomógł: 20 razy

Grupa osob...

Post autor: xbw »

Wszystkich ustawień jest n! .
Zdarzenia sprzyjające można zapisać jako:
\(\displaystyle{ (n-1) \cdot 2!}\)
Piszemy na podstawie powyższego równanie (z def. klasycznej prawdopodobieństwa) i wychodzi, że:
\(\displaystyle{ n=18}\)
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Grupa osob...

Post autor: *Kasia »

xbw, \(\displaystyle{ (n-1)\cdot 2!\cdot (n-2)!}\)
Nie zapominaj o permutacji pozostałych osób.
juhas18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 11 lut 2010, o 18:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Grupa osob...

Post autor: juhas18 »

Kasia mozesz wytlumaczyc dlaczego tak?
xbw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 3 mar 2008, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Milky Way
Pomógł: 20 razy

Grupa osob...

Post autor: xbw »

Kasia, faktycznie.
juhas18, wytłumaczę to na przykładzie n=4 osób.
Para AB musi stać obok siebie, więc zrobi to na (n-1=3) sposobów (sprawdź czy tak jest). Dalej A może się zamienić miejscami z B na 2! możliwości. Pozostałe (n-2=2) osoby po prostu permutujemy (ustawiamy na wszystkie możliwe sposoby).
ODPOWIEDZ