Mam duży kłopot z takimi zadaniami :
1.Wiadomo, że \(\displaystyle{ P(A)= \frac{3}{25}, P(B')= \frac{7}{10} i P(A+B)= \frac{4}{10}}\)
Oblicz: P(A*B), P(A\B), P(A'*B)
2.Wiadomo, że P(A')=0,9, P(A+B)=0,28 i P(A' + B')=0,98
Oblicz P(B'), P(A'*B') i P[A\(A*B)]
Jak podejsc do rozwiazywania takich zadan i jak je najprościej rozwiązać ?? Z góry dzięki za pomoc
Zastosowanie własności prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
Zastosowanie własności prawdopodobieństwa
co to jest \(\displaystyle{ P(A+b)}\) miales na mysli \(\displaystyle{ P(A\cup{B})}\) jesli tak
to rozwiazujemy to w nastepujacy sposob
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{3}{10}}\) majac dana sume dwoch zbiorow i te dwa zbiory mozesz policzyc ich czesc wspolna czyli \(\displaystyle{ P(A\cap{B})=p(b)+p(a)-P(a\cup{b})}\) poradzisz sobie z podstawianiem ~_^ dalej p(a/b) to jest nic inego jak od zbioru a odjac czesc wpsolna zbioru a i b natomiast czesc wspolna zbioru a' i b to nic innego jak od zbioru b odejmij wspolny zbior a i b.
mi pomaga jak sobie w glowie wyobraze te dwa zbiory koleczka takie ;]
to rozwiazujemy to w nastepujacy sposob
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{3}{10}}\) majac dana sume dwoch zbiorow i te dwa zbiory mozesz policzyc ich czesc wspolna czyli \(\displaystyle{ P(A\cap{B})=p(b)+p(a)-P(a\cup{b})}\) poradzisz sobie z podstawianiem ~_^ dalej p(a/b) to jest nic inego jak od zbioru a odjac czesc wpsolna zbioru a i b natomiast czesc wspolna zbioru a' i b to nic innego jak od zbioru b odejmij wspolny zbior a i b.
mi pomaga jak sobie w glowie wyobraze te dwa zbiory koleczka takie ;]
- eerroorr
- Użytkownik
- Posty: 366
- Rejestracja: 8 kwie 2006, o 09:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 58 razy
- Pomógł: 10 razy
Zastosowanie własności prawdopodobieństwa
dzieki juz zrozumialem o co chodzi , tylko mam problem z obliczeniem w zadaniu 2 ostatniego podpunktu P[A(A*B)]. Jak to mam rozwiazac ?
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
Zastosowanie własności prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ P[A/(A\cap{B})]=P[(A\cup{B})/B]}\) moze to ci pomoze :p jak nie bedziesz widzial nadal to napisze roziwazanie
oblicz \(\displaystyle{ P(A\cap{b})}\)
oblicz \(\displaystyle{ P(A\cap{b})}\)