Prawdopodobieństwo łączone

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Marshall32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 23 lis 2008, o 13:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 1 raz

Prawdopodobieństwo łączone

Post autor: Marshall32 »

Spośród 50 różnych pytań egzaminacyjnych student, który zna odpowiedź tylko na 30 pytań, losuje 3 pytania. Oblicz prawdopodobieństwo, że student zna odpowiedź na co najmniej jedno z wylosowanych pytań.

Obliczyłem omegę. Wynosi ona 117600. Dalej policzyłem kombinacje:
gdy zna odpowiedź na jedno pytanie: \(\displaystyle{ C \frac{1}{30}\\}\) i \(\displaystyle{ C \frac{2}{20}\\}\)

na dwa pytania: \(\displaystyle{ C \frac{2}{30}\\}\) i \(\displaystyle{ C \frac{1}{20}\\}\)

na trzy pytania: \(\displaystyle{ C \frac{3}{30}\\}\)

Dodałem do siebie te wszystkie możliwości i podzieliłem przez Omegę. Jednak wynik nie zgadza się z odpowiedziami w książce. Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
De Moon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 00:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 43 razy

Prawdopodobieństwo łączone

Post autor: De Moon »

"Prawdopodobieństwo, że student zna odpowiedź na co najmniej jedno z wylosowanych pytań" == "1 - prawdopodobieństwo, że nie zna odpowiedzi na żadne z pytań"
ODPOWIEDZ