Rzucamy trzy razy kostką i monetą

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Ciennieba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 2 mar 2010, o 11:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Rzucamy trzy razy kostką i monetą

Post autor: Ciennieba »

Rzucamy trzy razy kostką i monetą, jeżeli wypadnie orzeł to wygraliśmy jeśli reszka rzucamy kostką i monetą jeszcze raz. Jakie jest prawdopodobieństwo wygrania?
dada
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 1 wrz 2006, o 14:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 33 razy

Rzucamy trzy razy kostką i monetą

Post autor: dada »

Ta moneta to chyba tak sobie dla ściemy
Wygramy jeśli A-rzucimy orła w trzech rzutach (jednego dwa lub trzy) lub B - orzeł w czwartym rzucie jeśli przez pierwsze trzy rzuty nie wpadnie (wypadną tylko reszki)
A' - w trzech rzutach nie wypadnie orzeł
P(A)=1-P(A')
n=3 (liczba rzutów) k=0 \(\displaystyle{ p= \frac{1}{2}}\) \(\displaystyle{ q= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(A')= {3 \choose 0} \left( \frac{1}{2} \right) ^{0}\left( \frac{1}{2} \right) ^{3}= \frac{1}{8}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=1- \frac{1}{8} = \frac{7}{8}}\)
\(\displaystyle{ P(B)= \left( \frac{1}{2} \right) ^{3} \cdot \frac{1}{2} = \frac{1}{16}}\)
Szukane prawdopodobieństwo to \(\displaystyle{ P(A)+P(B)= \frac{14}{16} + \frac{1}{16}= \frac{15}{16}}\)
ODPOWIEDZ