Losowanie kul - znany ich stosunek liczbowy.
- hubertg
- Użytkownik
- Posty: 308
- Rejestracja: 3 lut 2009, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 115 razy
Losowanie kul - znany ich stosunek liczbowy.
Stosunek liczby białych do liczby czarnych kul w urnie wynosi 3/4. Znajdź prawdopodobieństwo P, że przy losowaniu kul bez zwracania jako ostatnią wylosujemy białą?
Czy to po prostu będzie P(A) = 3/7 ?
Czy to po prostu będzie P(A) = 3/7 ?
-
- Użytkownik
- Posty: 705
- Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 58 razy
Losowanie kul - znany ich stosunek liczbowy.
nie, jest to prawdopodobieństwo tego że wylosujemy wszystkie kule oprócz 1 białej czyli:
\(\displaystyle{ \frac{{4\choose4}{3\choose 2}}{{7\choose 6}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{{4\choose4}{3\choose 2}}{{7\choose 6}}}\)
- hubertg
- Użytkownik
- Posty: 308
- Rejestracja: 3 lut 2009, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 115 razy
Losowanie kul - znany ich stosunek liczbowy.
przeliczyłem rozwiązanie justyniana i też wychodzi 3/7 więc dlaczego jego ma być niepoprawne
-
- Użytkownik
- Posty: 705
- Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 58 razy
Losowanie kul - znany ich stosunek liczbowy.
Coś mi się nie wydaje aby prawdopodobieństwo wylosowania danej kuli jako ostatniej było po prostu prawdopodobieństwem jej wylosowania za 1 razem.*Kasia pisze:hubertg, Twoje rozwiązanie jest poprawne. justyniana natomiast nie.
- hubertg
- Użytkownik
- Posty: 308
- Rejestracja: 3 lut 2009, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 115 razy
Losowanie kul - znany ich stosunek liczbowy.
ale przecież w obu sposobach wynik jest ten sam wynik więc w czym problem
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Losowanie kul - znany ich stosunek liczbowy.
Wynik wychodzi taki sam z dość prostego powodu. justynian przyjął przypadek szczególny, kiedy mamy siedem kul. Wynik wychodzi prawidłowy, ale metoda rozwiązania już zbyt poprawna nie jest.
Jakby chcieć koniecznie tak liczyć, to:
\(\displaystyle{ \frac{{4k\choose4k}{3k\choose {3k-1}}}{{7k\choose {7k-1}}}}\)
Jakby chcieć koniecznie tak liczyć, to:
\(\displaystyle{ \frac{{4k\choose4k}{3k\choose {3k-1}}}{{7k\choose {7k-1}}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 705
- Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 58 razy
Losowanie kul - znany ich stosunek liczbowy.
zgadza się metoda ruskiej armii działa , a tak poważnie to oczywiście przyjąłem konkretny przypadek niemniej skoro stosunek jest stały to tak jak Kasia zauważyła rozwiązanie moje będzie zawsze poprawne.