Niezależność dopełnienia

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
skolukmar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 22 cze 2009, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 5 razy

Niezależność dopełnienia

Post autor: skolukmar »

Jak pokazać, że dopełnienia zdarzeń niezależnych są niezależne ?

Prosiłbym o odp
pipol

Niezależność dopełnienia

Post autor: pipol »

\(\displaystyle{ P(A' \cap B')= P((A \cup B)')=1-P(A \cup B )=1-P(A) -P(B) +P(A \cap B)=1-P(A)-P(B)+P(A)\cdot P(B) =(1-P(A))\cdot (1-P(B)) =P(A')\cdot P(B')}\)
ODPOWIEDZ