Jaką liczbę n razy należy rzucić rzetelną sześcienną kostką

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
hubertg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 308
Rejestracja: 3 lut 2009, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 115 razy

Jaką liczbę n razy należy rzucić rzetelną sześcienną kostką

Post autor: hubertg »

Jaką liczbę n razy należy rzucić rzetelną sześcienną kostką do gry, aby prawdopodobieństwo uzyskania przynajmniej jednej szóstki wynosiło co najmniej p?

\(\displaystyle{ P(A) \ge p}\)

\(\displaystyle{ P(A) = 1 - \left( \frac{5}{6} \right )^{n}}\)

\(\displaystyle{ 1 - \left( \frac{5}{6} \right )^{n} \ge p}\)

\(\displaystyle{ 1 - p \ge \left( \frac{5}{6} \right )^{n}}\)

\(\displaystyle{ \log _{\frac{5}{6}}(1-p) \ge n}\)

oczywiście zakładamy, że n jest liczbą naturalną

Czy rozwiązanie jest poprawne?
Ostatnio zmieniony 20 gru 2013, o 06:07 przez , łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Jaką liczbę n razy należy rzucić rzetelną sześcienną kostką

Post autor: »

hubertg pisze:\(\displaystyle{ 1 - p \ge \left( \frac{5}{6} \right )^{n}}\)
\(\displaystyle{ \log _{\frac{5}{6}}(1-p) \ge n}\)
Kierunek drugiej nierówności jest przeciwny, bo funkcja logarytm przy podstawie mniejszej od jeden jest malejąca.

Q.
Awatar użytkownika
hubertg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 308
Rejestracja: 3 lut 2009, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 115 razy

Jaką liczbę n razy należy rzucić rzetelną sześcienną kostką

Post autor: hubertg »

dzięki
ODPOWIEDZ