W urnie mamy 2 kule białe(ponumerowane 1,2) i 10 kul czarnych(ponumerowanych od 1-10)
A. zdarzenie wylosowania kuli o nr.1
B. zdarzenie wylosowania kuli białej
C. zdarzenie wylosowania kuli czarnej.
Przypuśćmy że( losujemy kulę) wylosowaną kulę białą.jakie jest prawdobodobieństwo że ma nr.1?
kule
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
kule
nic nie pisze ie razy losujemy.
załóżmy że jeden raz
A- wylosowanie kuli o numerze 1
może być biała lub czarna są możliwe dwie kule
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{2}{12} = \frac{1}{6}}\)
B- wylosowanie kuli białej
są 2 białe i 10 czarnych
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{2}{12}= \frac{1}{6}}\)
C- wylosowanie kuli czarnej
jest 10 czarnych i 2 białe
\(\displaystyle{ P(C)= \frac{10}{12}= \frac{5}{6}}\)
załóżmy że jeden raz
A- wylosowanie kuli o numerze 1
może być biała lub czarna są możliwe dwie kule
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{2}{12} = \frac{1}{6}}\)
B- wylosowanie kuli białej
są 2 białe i 10 czarnych
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{2}{12}= \frac{1}{6}}\)
C- wylosowanie kuli czarnej
jest 10 czarnych i 2 białe
\(\displaystyle{ P(C)= \frac{10}{12}= \frac{5}{6}}\)