Losujemy 3 cyfry ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
Losujemy 3 cyfry ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
Prosiłbym o jeszcze jedno zadanie
Ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9} losujemy kolejno bez zwracania trzy cyfry i zapisujemy je obok siebie w kolejności losowania. Oblicz prawdopodobieństwo:
A - otrzymana liczba jest nieparzysta
B - otrzymana liczba jest podzielna przez 5
C - otrzymana liczba jest większa od 300
Z góry dziękuje
Ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9} losujemy kolejno bez zwracania trzy cyfry i zapisujemy je obok siebie w kolejności losowania. Oblicz prawdopodobieństwo:
A - otrzymana liczba jest nieparzysta
B - otrzymana liczba jest podzielna przez 5
C - otrzymana liczba jest większa od 300
Z góry dziękuje
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
Losujemy 3 cyfry ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
(a) ostatnia cyfra jest jedną ze zbioru {1,3,5,7,9}
(b) ostatnia cyfra jest jedną ze zbioru jednoelementowego {5}
(c) pierwsza cyfra jest cyfrą ze zbioru {3,4,5,6,7,8,9}
Pozdrawiam.
(b) ostatnia cyfra jest jedną ze zbioru jednoelementowego {5}
(c) pierwsza cyfra jest cyfrą ze zbioru {3,4,5,6,7,8,9}
Pozdrawiam.
- Pinki1983
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 6 gru 2009, o 16:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 8 razy
Losujemy 3 cyfry ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
Gacuteek a co dalej bo nic odkrywczego nie napisałeś mógłbyś podać rozwiązanie, nie taka pseudo "wskazówke"
-
- Administrator
- Posty: 34316
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
Losujemy 3 cyfry ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
Pinki1983, coś mi się wydaje, że nie rozumiesz znaczenia słowa "wskazówka". Dla ustalenia uwagi:
wskazówka\(\displaystyle{ \neq}\)gotowiec
Powinieneś napisać: Gacuteek, mógłbyś podać rozwiązanie, nie taki pseudo "gotowiec".
JK
PS. Wiesz, co to jest prawdopodobieństwo klasyczne?
wskazówka\(\displaystyle{ \neq}\)gotowiec
Powinieneś napisać: Gacuteek, mógłbyś podać rozwiązanie, nie taki pseudo "gotowiec".
JK
PS. Wiesz, co to jest prawdopodobieństwo klasyczne?
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
Losujemy 3 cyfry ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
Podejrzewam iż osoba udzielająca korepetycji z matematyki powinna to wiedzieć...Pinki1983 pisze:Gacuteek a co dalej bo nic odkrywczego nie napisałeś mógłbyś podać rozwiązanie, nie taka pseudo "wskazówke"
Mam podać rozwiązanie bez jakiegokolwiek wkładu osoby potrzebującej tego rozwiązania.. coś tu nie tak..
Losujemy 3 cyfry ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{35}{63}}\)
\(\displaystyle{ P(B) = 56}\)
Tak?
Co do P(C), to nie mam zielonego pojęcia jak to policzyć
\(\displaystyle{ P(B) = 56}\)
Tak?
Co do P(C), to nie mam zielonego pojęcia jak to policzyć
-
- Administrator
- Posty: 34316
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
Losujemy 3 cyfry ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
\(\displaystyle{ P(A)=\frac 59}\), czyli dobrze.
\(\displaystyle{ P(B)\in[0,1]}\) - trochę przesadziłeś zatem...
\(\displaystyle{ P(C)}\) - a czym to się różni od poprzednich przykładów? Jest nawet prościej, bo patrzysz tylko na pierwsze losowanie.
JK
\(\displaystyle{ P(B)\in[0,1]}\) - trochę przesadziłeś zatem...
\(\displaystyle{ P(C)}\) - a czym to się różni od poprzednich przykładów? Jest nawet prościej, bo patrzysz tylko na pierwsze losowanie.
JK
Losujemy 3 cyfry ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
\(\displaystyle{ P(B) = \frac{56}{504} = \frac{1}{9}}\) - chodziło mi bardziej o to. Czyli, że liczb podzielnych przez 5 jest 56.
P(C) nie rozumiem. Ale wydaje mi się, że można to tak obliczyć:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = 504}\)
Setek mamy 9 (od 100, do 999)
W każdej setce po 56 liczb. A to ma być liczba większa od 300. Od 100, do 300 są dwie setki, czyli \(\displaystyle{ 56 \cdot 2 = 112}\)
Więc, \(\displaystyle{ 504 - 112 = 392}\)
\(\displaystyle{ P(C) = \frac{392}{504} = \frac{7}{9}}\)
Dobrze?
P(C) nie rozumiem. Ale wydaje mi się, że można to tak obliczyć:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = 504}\)
Setek mamy 9 (od 100, do 999)
W każdej setce po 56 liczb. A to ma być liczba większa od 300. Od 100, do 300 są dwie setki, czyli \(\displaystyle{ 56 \cdot 2 = 112}\)
Więc, \(\displaystyle{ 504 - 112 = 392}\)
\(\displaystyle{ P(C) = \frac{392}{504} = \frac{7}{9}}\)
Dobrze?
-
- Administrator
- Posty: 34316
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
Losujemy 3 cyfry ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
Dobrze, ale (c) można prościej - wystarczy ograniczyć się do setek. Jest ich 9, dobrych jest 7 i już (odpowiedź nie zależy od cyfr dziesiątek i jedności).
JK
JK
- Pinki1983
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 6 gru 2009, o 16:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 8 razy
Losujemy 3 cyfry ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
to nie chodzi o gotowca tylko szkic rozwiazania miałem na myśl mówiać o rozwiązaniu... Zle sie wyrazilem. Sorki